• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • AccreDidact Niet-traumatisch zenuwletsel - entrapmentneuropathieën en NA/huisarts

  Perifeer zenuwletsel is een verzamelterm voor alle aandoeningen waarbij schade ontstaat aan het perifere zenuwstelsel. In deze nascholing wordt ingegaan op enkele veelvoorkomende, niet-traumatische oorzaken van perifeer zenuwletsel: compressieneuropathieën en neuralgische amyotrofie. Voor informatie over traumatisch zenuwletsel wordt verwezen naar de separate nascholing Perifeer zenuwletsel (Accredidact huisartsen 2017;4). Letsel van de perifere zenuwen veroorzaakt naast de bekende klachten van pijn, tintelingen en zwakte enkele minder bekende problemen op de lange termijn, zoals beperkte duurbelastbaarheid en pijn en overbelasting door lichamelijke compensatiestrategieën. Deze secundaire problemen kunnen grote invloed hebben op de mate waarin iemand kan blijven deelnemen aan werk, sport en gezinsleven.

  In 2017 is de herziene landelijke richtlijn Carpaletunnelsyndroom verschenen. Nieuwe inzichten in de diagnostiek van deze aandoening, zoals het stellen van de klinische diagnose en de rol van zenuwechografie, zijn van belang voor patiënt en huisarts. Neuralgische amyotrofie is geen zeldzame, maar nog wel onbekende oorzaak van perifeer zenuwletsel, met bij de meerderheid van de patiënten langdurige restklachten en beperkingen. Tijdige herkenning in de eerste lijn en gerichte doorverwijzing kunnen langdurige restklachten en arbeidsongeschiktheid voorkomen.


  Accreditatiepunten te behalen tot: 14 september 2020

   

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 62.25

  € zowel los (€ 62,25) verkrijgbaar als per abonnement (jaargang 2018 geeft toegang tot 8 geaccrediteerde programma’s waarmee in totaal 16 punten kunnen worden verzameld, abonnementsgeld € 337,- http://www.accredidact.nl/huisarts/programmas.)

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van dit nascholingsprogramma weet u:

  • hoe u een compressieneuropathie of neuralgische amyotrofie bij patiënten kunt herkennen;
  • welke patiënten met carpaletunnelsyndroom, n. ulnaris neuropathie bij de elleboog of neuralgische amyotrofie aanvullende diagnostiek nodig hebben;
  • welke aanvullende diagnostiek beschikbaar is en wanneer deze zinvol ingezet kan worden;
  • welke behandeling door u in de acute fase van neuralgische amyotrofie mogelijk is;
  • welke behandelopties voor een compressieneuropathie beschikbaar zijn en wanneer deze ingezet kunnen worden;
  • wanneer u patiënten dient te verwijzen, wanneer u kunt afwachten, en welke follow-up noodzakelijk is;
  • op welke wijze u de patiënt kunt informeren over de prognose en te verwachten gevolgen van een compressieneuropathie of neuralgische amyotrofie;
  • wat de principes van revalidatiebehandeling zijn bij neuralgische amyotrofie en vergelijkbaar perifeer zenuwletsel.


  business

  Organisatie

  business AccreDidact BV
  mail_outline info@accredidact.nl
  place De Molen 37 3994DA Houten

  AccreDidact is een onafhankelijk nascholingsinstituut met geaccrediteerde programma's op abonnementsbasis. Sinds 1996 heeft ons instituut meer dan 350 nascholingsprogramma's uitgebracht voor professionals in de gezondheidszorg. Voor ruim 11.000 klanten die uit liefde voor het vak kiezen voor het regelmatig actualiseren van hun kennis en kunde en professionals die ondanks hun drukke bestaan geloven in de kracht van de éducation permanente.

  keyboard_arrow_up