Deze cursus is verlopen

Training 'Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerstelijn' 2019

Wegens succes herhaald! Wil je ook getraind worden in positief en oplossingsgericht werken? In oktober start een nieuwe 3-daagse training, gegeven door Fredrike Bannink en Pieter Jansen. De trainingen vinden plaats op 11 oktober, 1 november en 22 november 2019 .  Meerdere groepen zorgaanbieders gingen je al voor. De deelnemers waren enorm enthousiast en ook dit keer belooft het een zeer leerzame en inspirerende training te worden. Let...

750
18 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 750
Opmerking :Inclusief boek 'Positieve gezondheidszorg: oplossinsgericht werken in de huisartsenpraktijk'

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
18 May 2018
17 May 2019
18 Punten
ABAN-C3
Arts indicatie en advies KNMG
18 May 2018
17 May 2019
18 Punten
ABAN-C3
Arts infectiebestrijding KNMG
18 May 2018
17 May 2019
18 Punten
ABAN-C3
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
18 May 2018
17 May 2019
18 Punten
ABAN-C3
Arts medische milieukunde KNMG
18 May 2018
17 May 2019
18 Punten
ABAN-C3

Competenties

Communicatie 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Waar gaat het over?

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De patiënt is expert van zijn eigen leven, de professional is expert in het samen construeren van oplossingen door het stellen van vragen.

Fredrike Bannink

Fredrike Bannink is klinisch psycholoog en auteur, en autoriteit op het gebied van oplossingsgericht werken en positieve psychologie. Veel van haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits, Chinees, Japans, Koreaans en Farsi. Ze geeft internationaal lezingen en trainingen en werkt ook als mediator en coach. Ze is een enorm inspirerende vrouw.

Pieter Jansen

Pieter Jansen is huisarts in gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Samen met dit gezondheidscentrum en andere partners heeft hij Gezondhuizen opgezet, een project voor positieve en oplossingsgerichte gezondheidsbevordering. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in het oplossingsgericht werken. Samen met Fredrike Bannink schreef hij het boek ‘Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’.

Oplossingsgericht werken in de praktijk

In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling. Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener is niet zeer geïnteresseerd in de kluwen van factoren die heeft geleid tot de hulpvraag, maar sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

Effectiviteit van oplossingsgericht werken

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Inleiding

Wegens succes herhaald! Wil je ook getraind worden in positief en oplossingsgericht werken? In oktober start een nieuwe 3-daagse training, gegeven door Fredrike Bannink en Pieter Jansen. De trainingen vinden plaats op 11 oktober, 1 november en 22 november 2019

Meerdere groepen zorgaanbieders gingen je al voor. De deelnemers waren enorm enthousiast en ook dit keer belooft het een zeer leerzame en inspirerende training te worden.


Let op: Het aantal accreditatiepunten is het aantal dat in 2018 toegekend werd, klik op 'inschrijven' voor de actuele informatie van deze cursus. De locatie voor het najaar van 2019 is nog niet bekend.

Mura Zorgadvies

info@mura.nl.nl
15, Edisonring, Dodewaard, 6669NA