Deze cursus is verlopen

Persoonlijkheidsproblematiek in de eerste lijn

Hoe herkent u het en wat betekent het voor communicatie en behandeling? Naar schatting 1 op de 8 Nederlanders heeft een persoonlijkheidsstoornis. In de praktijk van de eerstelijnspsycholoog loopt dit vermoedelijk op tot circa 1 op de 3 patiënten. Maar bij de huisarts staat slechts 1 procent van de mensen als zodanig geregistreerd. Een persoonlijkheidsstoornis wordt dus vaak niet herkend in de eerste lijn. Logisch: mensen melden zich met...

295
5 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 295
Opmerking :Het inschrijfgeld bedraagt bij vroegboeken en betalen: POH's en maatschappelijk werkenden: € 195,- Artsen en psychologen: € 295,- Bij inschrijven binnen 3 weken voorafgaand aan de datum van de bijeenkomst wordt het inschrijfgeld met € 30,- verhoogd.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
28 Mar 2018
31 Dec 2018
5 Punten
ABC1
Huisarts
28 Mar 2018
31 Dec 2018
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
28 Mar 2018
31 Dec 2018
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
28 Mar 2018
31 Dec 2018
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 70 %
Professionaliteit en kwaliteit 10 %
Omschrijving

Omschrijving

Zorgprofessionals maken bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis 40 procent meer fouten dan bij andere patiënten. Dit komt onder meer door het onvoorspelbare en zelfondermijnende gedrag van veel van deze patiënten. Ze hebben vaak moeite met medicatietrouw en leefregels. Ook kunnen ze moeilijk inschatten wanneer ze hulp moeten vragen en wat hun zorgbehoefte is.


Daar komt bij dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis door hun moeilijke gedrag eerder in de problemen komen in de omgang met zorgverleners. Dit kan leiden tot een verkeerde behandeling, maar ook tot vertrouwensbreuk en klachtenprocedures. Bij zorgverleners zelf veroorzaken ze niet zelden emotionele uitputting.

Inleiding

Hoe herkent u het en wat betekent het voor communicatie en behandeling?


Naar schatting 1 op de 8 Nederlanders heeft een persoonlijkheidsstoornis. In de praktijk van de eerstelijnspsycholoog loopt dit vermoedelijk op tot circa 1 op de 3 patiënten. Maar bij de huisarts staat slechts 1 procent van de mensen als zodanig geregistreerd.


Een persoonlijkheidsstoornis wordt dus vaak niet herkend in de eerste lijn. Logisch: mensen melden zich met andere klachten. Toch is het belangrijk dat professionals in de eerste lijn deze problematiek wèl herkennen. Zodat u beter kunt verwijzen, maar ook om uw eigen zorg aan deze mensen te verbeteren. En om zorgverleners, inclusief uzelf, in bescherming te nemen.

Programma

In deze praktische nascholing bespreekt Thom van den Heuvel de nieuwste inzichten. Aan de hand van voorbeelden en casuïstiek uit de zaal krijgt u antwoord op de volgende vragen:

• Hoe herkent u een persoonlijkheidsstoornis?

• Hoe onderscheidt u de stoornis van zaken als karakter, omstandigheden en ziekte?

• Is de patiënt met een stoornis vatbaarder voor ziekte?

• Wat is het effect van de stoornis op de relatie tussen de arts en de patiënt?

• Hoe komt u tot een goede behandelrelatie?

• Hoe zorgt u dat u zelf niet verstrikt raakt in de omgang met deze mensen? 


De cursus start om 09.45 uur (registratie vanaf 09.15 uur) en wordt rond 16.15 uur afgesloten.  

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH