Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Jeuk bij ouderen'

  Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

  Jeuk is een complexe sensorische en emotionele gewaarwording, die leidt tot krabgedrag en tot een vicieuze jeuk-krabcirkel, waardoor jeuk vaak moeilijk te behandelen is.

  Jeuk komt veel voor bij oudere patiënten, alleen al omdat de productie van huidvettende stoffen in de epidermis afneemt met de leeftijd en de huid daardoor droog wordt (xerosis cutis, prurigo senilis). Een droge huid is erg gevoelig voor jeukprikkels; los van de achterliggende oorzaak van de jeuk is het altijd van groot belang de huid te hydrateren en maatregelen te nemen om verlies van huidvettende stoffen te beperken. Bij ouderen is er vaak sprake van polyfarmacie en daarmee ook een grotere kans op (veelal jeukende) geneesmiddelenreacties. Ook diabetes of uremie als systemische verklaring voor jeuk komt op oudere leeftijd vaker voor, ook als de patiënt nog niet dialyse-afhankelijk is. Een wat zeldzamere, maar wel vooral op oudere leeftijd voorkomende jeukende dermatose is parapemphigus (bulleus pemfigoïd).

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 599.00

  € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  16-07-2020 t/m 18-10-2020 Onbekend Online
  description

  Omschrijving

  In deze cursus worden het mechanisme van jeuk en de bijdragende factoren besproken en worden enkele casussen uitgewerkt wat betreft diagnostiek en therapie.

  Deze cursus bestaat uit twee modules en een eindtoets.


  Inhoudsopgave

  Module 1

  Inventarisatievragen

  Inleiding

  Diagnostiek: systematische aanpak

  Casuïstiek met meerkeuzevragen

  Module 2

  Casuïstiek met meerkeuzevragen

  Tot slot

  Eindtoets

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus kunt u:

  • systematisch de oorzaken van jeuk bij ouderen analyseren
  • xerosis cutis herkennen en beleid daarop instellen
  • een stapsgewijze therapeutische aanpak van jeuk bij ouderen uitvoeren
  • in geval van jeuk indicaties stellen voor verwijzing naar de dermatoloog
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up