Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Autonomie en Verbondenheid: het psychoanalytisch proces

  In vier bijeenkomsten bespreken we de ontwikkeling van het psychoanalytisch referentiekader. We richten ons daarbij op de relatie met de DSM systematiek en vooral de DSM-5. Focus in de bijeenkomsten zal liggen op de thematiek van autonomie/zelf bepaling versus verbondenheid/inter-persoonlijk functioneren. 

  place Amsterdam
  add 12 punten
  euro_symbol € 445.00
  event 14-11-2018 tot 12-12-2018
  access_time 09:30 - 16:30

  € inclusief lunch

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  14-11-2018 t/m 12-12-2018 09:30 - 16:30 Amsterdam
  description

  Omschrijving

  Het psychoanalytisch proces

  De psychoanalyse en het psychoanalytisch proces gaat over rêverie, reflecteren, fantaseren en leren fantaseren. Over innerlijke werkmodellen die ons doen en laten sturen, over veiligheid en onveiligheid, over hechten en onthechten en over loslaten om elkaar weer te kunnen (her)vinden. Het gaat over het innerlijk representeren van wat er in de externe realiteit is. Het gaat over hoe de ontwikkeling van mensen verloopt, waardoor ontwikkeling wordt gefaciliteerd dan wel wordt verstoord. Het is de relatie die zich verinnerlijkt. Hoe dat gaat en wat de condities zijn die dat faciliteren of juist verhinderen, daar gaat de psychoanalyse over.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • Inzicht in de thematiek van autonomie en verbondenheid door de ontwikkeling van het psychoanalytisch denkkader heen. Dit in relatie tot de verschillende deeltheorieën. Bij zichzelf kunnen zijn zonder de ander te verliezen en bij de ander zijn zonder zichzelf kwijt te raken.
  • Inzicht in “Gehechtheid en Intersubjectiviteit”, kennismaken met de verschillende gehechtheidstijlen en consequenties onder meer in termen van affect regulatie voor het therapeutisch handelen.
  • Inzicht in het onderscheid tussen descriptieve en structurele diagnostiek in relatie tot de DSM-5. Twee verschillende vormen van pathologie: representatie- en processtoornissen. Mentaliseren en Epistemisch vertrouwen.
  • Wat zijn de gevolgen van wat we bespraken voor het oedipuscomplex, door Freud geformuleerd als de kern van de neurose? Het Oedipus complex revisited.
  business

  Organisatie

  business RINO Amsterdam
  mail_outline info@rino.nl
  place Leidseplein 5 1017 PR AMSTERDAM
  keyboard_arrow_up