Deze cursus is verlopen

MSU (echografie) basis cursus voor zorgprofessionals

Bewegingsapparaat

Musculoskeletal Ultrasound is een specialisatie binnen de echografie. Bij het onderzoeken van spieren en gewrichten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van echografie. Hierdoor is er behoefte aan specifieke scholing ontstaan. De cursus vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Deze module is bedoeld voor medici en paramedici die zich specifiek willen verdiepen in de...

2300
40 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2300
Opmerking :(BTW Vrijgesteld)

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
40 Punten
ABC1
Huisarts
40 Punten
ABC1
Physician Assistant
40 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
40 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Musculoskeletal Ultrasound (MSU) is niet meer weg te denken uit de samenleving. Steeds meer zorgprofessionals maken gebruik van echografie MSU en willen hiervoor geschoold worden.

Tijdens deze opleiding MSU leert u systematisch en gestructureerd de zes perifere gewrichten te scannen. Anatomie te koppelen aan beeldherkenning en van deze beeldherkenning het onderscheid te maken in normale beelden en pathologisch veranderde beelden. Hierbij wordt tevens aangeleerd hoe een gewricht dynamisch te onderzoeken. Naast schouder en knie komen ook de heup, elleboog, pols/hand en enkel/voet aanbod. Door de vele pathologie en casuïstiek krijgen de lessen een interactief karakter.


De cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. In het theoriegedeelte komen fysica, anatomie, pathologie en beeldherkenning aan bod. Het praktisch gedeelte biedt cursisten de gelegenheid om de specifieke vaardigheden, die vereist zijn voor de echografie van spieren, pezen en gewrichten, uitgebreid te oefenen. Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van de echografiesystemen in het skills-lab van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.

Deze cursus is modulair opgebouwd en bestaat uit de volgende modulen:

- Fysica, dit onderdeel is verplicht voor professionals die voor het eerst gaan echoën (1 dag).

- MSU bovenste extremiteiten. De volgende gewrichten worden hier behandeld: schouder - elleboog - pols hand (4 dagen).

Klinisch redeneren

- MSU onderste extremiteiten. De volgende gewrichten worden hier behandeld: knie - enkel voet (4 dagen).

Alle modules zijn afzonderlijk van elkaar te volgen maar wanneer u inschrijft voor alle modules is de prijs voordeliger.

Inleiding

Musculoskeletal Ultrasound is een specialisatie binnen de echografie.


Bij het onderzoeken van spieren en gewrichten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van echografie. Hierdoor is er behoefte aan specifieke scholing ontstaan. De cursus vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken.


Deze module is bedoeld voor medici en paramedici die zich specifiek willen verdiepen in de echografie van de spieren, pezen en gewrichten. Voor deze cursus is het vereist dat de cursist in de gelegenheid is om minimaal 4 uur per week te werken als echografist en het geleerde toe te passen in de praktijk.

Fontys voor Professionals

fontysprohealth@fontys.nl
0885082800
1, Rachelsmolen, Eindhoven, 5612MA