• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • De Ongelovige Thomas 2.0. Een masterclass kritisch denken voor gevorderden.

  Een masterclass kritisch denken voor gevorderden

  Deze tweedaagse masterclass kritisch denken voor gevorderden bouwt verder op de hooggewaardeerde basiscursus over kritisch denken, 'De Ongelovige Thomas heeft een Punt!'.

  U krijgt inzicht in de mechanismen die diverse vormen van bedrog succesvol maken, en hoe u mogelijkheden kunt vinden om die te doorprikken. Als arts moet u zich er steeds van bewust zijn hoe u zin en onzin goed van elkaar kunt scheiden. In deze cursus analyseren we hoe drogredenen functioneren en ook hoe ons geheugen in dit alles functioneert, komt uitvoerig aan bod. Johan Braeckman laat u kennismaken met fascinerende onderzoeksresultaten op dit terrein. Tenslotte zal het u aangenaam verrassen hoe u in uw medische praktijk uw voordeel kunt doen met de kennis van het verschil tussen onze persoonlijke psychologie enerzijds en groepspsychologische mechanismen anderzijds.

  add 12 punten
  euro_symbol € 1,295.00
  event 08-06-2017 tot 22-11-2019

  € Inclusief cursusmateriaal, tweemaal lunch, diner en overnachting met ontbijt

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  08-06-2017 t/m 09-06-2017 Onbekend Beetsterzwaag
  19-10-2017 t/m 20-10-2017 Onbekend Ermelo
  24-10-2017 t/m 25-10-2017 Onbekend Putten
  27-06-2019 t/m 28-06-2019 Onbekend Ermelo
  21-11-2019 t/m 22-11-2019 Onbekend Ermelo
  description

  Omschrijving

  Perfectioneer uw kritisch denken

  Deze tweedaagse masterclass kritisch denken voor gevorderden is voor iedereen die de basisvaardigheden kritisch denken beheerst. De cursus bouwt verder op de hooggewaardeerde basiscursus over kritisch denken, 'De Ongelovige Thomas heeft een Punt!'. Het is echter niet noodzakelijk deze gevolgd te hebben voor deelname aan 2.0.

  U krijgt inzicht in de mechanismen die diverse vormen van bedrog succesvol maken, en hoe u mogelijkheden kunt vinden om die te doorprikken. Als arts moet u zich er steeds van bewust zijn hoe u zin en onzin goed van elkaar kunt scheiden. In deze cursus analyseren we hoe drogredenen functioneren en ook hoe ons geheugen in dit alles functioneert, komt uitvoerig aan bod. Johan Braeckman laat u kennismaken met fascinerende onderzoeksresultaten op dit terrein. Tenslotte zal het u aangenaam verrassen hoe u in uw medische praktijk uw voordeel kunt doen met de kennis van het verschil tussen onze persoonlijke psychologie enerzijds en groepspsychologische mechanismen anderzijds.

  De kwetsbaarheid van experts

  Samen met prof. Johan Braeckman onderzoekt u waarom mensen zo makkelijk denkfouten maken, vooroordelen koesteren en pseudowetenschappen aanhangen. Bijzondere aandacht gaat naar de vraag waarom ook experts voor dit alles kwetsbaar zijn. Let wel: U bent als medisch professional zelf ook zo’n expert! En u maakt regelmatig gebruik van de expertise van uw collega’s. Maar hoe betrouwbaar is een “expert opinion”? U krijgt inzicht in de manier waarop onze eigen vatbaarheid voor misleidende informatie werkt, en leert hoe dit ons kan helpen om onszelf er tegen te beschermen. U zult dit ontdekken vanuit het motto “Zelfkennis is het begin van wijsheid!”

  Achtergronden bij bedrog

  Prof. Braeckman bespreekt uitvoerig hoe bedrog werkt. Hij licht dit met aansprekende voorbeelden toe aan de hand van gevalsstudies rond zogenaamde “con men” (confidence men): fraudeurs die al dan niet bewust weten wat onze psychologische zwakheden zijn en hoe deze te bespelen. En opnieuw zult u zien dat inzicht in de mechanismen die diverse vormen van bedrog succesvol maken, de sleutel zijn tot de mogelijkheden om die te doorprikken.

  Het aanvaarden van informatie die in strijd is met onze diep gekoesterde geloofsovertuigingen omtrent de wereld en de mens blijkt moeilijk. Daarom gaan we dieper in op de manier waarop we onszelf hiertegen immuniseren. De geschiedenis kent aansprekende voorbeelden van hooggeleerde medici die rotsvast geloof bleven hechten aan hun eigen overtuigingen, terwijl het wetenschappelijk bewijs ertegen inmiddels alom verspreid was. Waarom blijken goede argumenten (zoals wetenschappelijk bewijs) niet voldoende om iemand te overtuigen van zijn ongelijk? We analyseren hoe drogredenen functioneren, en hoe ze nadelig kunnen zijn voor eenieder die meer rationeel wil leren nadenken. U zult merken dat u in uw praktijk ook vaak drogredenen tegenkomt. Patiënten komen met argumenten die u met uw rug tegen de muur zetten, terwijl u weet dat ze niet kunnen kloppen. In deze cursus leert u de handvatten om ze te herkennen en te pareren. Ook we wijze waarop ons geheugen in dit alles functioneert komt uitvoerig aan bod.

  De kracht van groepsdruk

  Tenslotte trachten we ook het verschil te duiden tussen onze persoonlijke psychologie enerzijds en groepspsychologische mechanismen anderzijds. We bespreken meerdere gevalsstudies van vormen van morele paniek of massahysterie, die duidelijk maken hoe het individuele denken zich conformeert aan hoe de groep denkt en handelt, ook wanneer er geen objectieve grond bestaat om dit te rechtvaardigen. Durft u iets te zeggen als de meerderheid zwijgt? Of te (blijven) protesteren als enige in een groep als u denkt dat er iets heel erg mis dreigt te gaan? U denkt misschien van wel, maar wetenschappelijk onderzoek toont helaas anders aan. Iedereen, ook u, is hier kwetsbaar voor. U zult versteld staan, maar door deze cursus inzicht vergaren en uw voordeel ermee doen in de toekomst. Zodat u dit risico kunt herkennen en mogelijk verkleinen.

  Deze verrassende en leerzame cursus maakt gebruik van zowel gevestigde als recent ontwikkelde wetenschappelijke en wijsgerige inzichten uit uiteenlopende disciplines, waaronder sociale- en ontwikkelingspsychologie, neurowetenschap, cognitieve wetenschap en logica en filosofie.

  In 2011 is bij Home Academy een collegereeks van Johan Braeckman over kritisch denken verschenen.   

   

  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van de cursus

  • Bent u zich bewust van het ontstaan en onderhoudende factoren t.a.v. irrationele denkbeelden en hoe deze zich in uw dagelijks werk kunnen manifesteren.
  • Weet u het verschil tussen wetenschap en pseudowetenschap en kunt u dit geargumenteerd onderbouwen.
  • Bent u zich bewust van cognitieve, zintuigelijke en psychologische valkuilen, zowel bij u zelf als bij anderen, kunt u deze herkennen en benoemen en heeft u kennis verworven om deze te vermijden.
  • Weet u waarom mensen kwetsbaar zijn voor bedrog
  • Weet u wat drogredenen zijn, kunt u ze herkennen, benoemen, vermijden of ontwijken.
  • Heeft u inzicht in psychologische mechanismen die een rol spelen bij massahysterie en groepswanen
  • Heeft u inzicht in mechanismen die een rol spelen bij de populariteit van alternatieve geneeswijzen
  • Heeft u kennis en inzicht over ideeën en beweringen over het levenseinde
  • Heeft u kennis verworven over basale wetenschapsfilosofische principes.
  • Heeft u handvatten gekregen hoe u als medisch expert veel gemaakte kunt voorkomen en niet in valkuilen voor experts te belanden


  business

  Organisatie

  business Brainfeed
  mail_outline info@brainfeed.nl
  place Homeruslaan 20 3707 GS Zeist

  Brainfeed is opgericht door Jan Buitenhuis en Astrid Blaauw-Hoeksma. Wij zijn verzekeringsarts en werkzaam als medisch adviseur in de private verzekeringen. Vanuit onze ervaring met het organiseren van cursussen voor vakgenoten ontdekten wij dat er bij alle artsen veel belangstelling is voor brede inspirerende en verrassende cursussen. Omdat de cursussen ook leerzaam en boeiend zijn voor andere professionals en belangstellenden, zijn de cursussen ook voor hen toegankelijk en biedt Brainfeed daarnaast cursussen aan die specifiek zijn toegesneden op doelgroepen.

  keyboard_arrow_up