• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • E-learning Glaucoom

  Deze cursus is opgezet om de oogheelkunde zoals die door de clinicus wordt bedreven toe te lichten. Aan bod komen de werking van het oog, openkamerhoekglaucoom (de meest voorkomende vorm van glaucoom), geslotenkamerhoekglaucoom (acuut glaucoom) en steroïdgeïnduceerd glaucoom. Na het volgen van deze cursus bent u in staat zaken rondom oogboldruk beter te begrijpen en daarnaar te handelen .

  laptop E-learning
  add 3.0 punten
  euro_symbol € 90.75

  € Inclusief btw, klik op de 'inschrijven' button voor meer informatie over wat er bij de kosten zit inbegrepen.

  description

  Omschrijving

  Glaucoom is een groep ziektebeelden met heel diverse achtergonden die met elkaar gemeen hebben dat de oogzenuw irreversibel wordt aangetast met bijpassend permanent verlies van het gezichtsveld. In de oogheelkunde zijn er twee serieuze symptomen die voor een patiënt, behoudens zeldzame excessen, onopgemerkt ontwikkelen: gezichtsvelduitval en verhoogde oogdruk. Beide zijn tevens onderdeel van het symptomen/ risicofactoren complex van glaucoom! Beide zijn, behoudens excessen, alleen met gespecialiseerde apparatuur en kennis goed in kaart te brengen. De huisarts speelt de centrale en getalsmatig grote rol bij de duiding en aanpak van glaucoom en treedt op in het zo belangrijke stadium dat bewezen therapie verdere voortschrijding van irreversibel gezichtsveldverlies sterk kan afremmen.

  De bedoeling van deze e-learning is om glaucoom en oculaire hypetensie in de huisartspraktijk zo praktisch, efficiënt en veilig mogelijk te benaderen en door te nemen.

  list

  Programma

  De e-leaning behandelt de in Nederland gebruikelijke aanpak van glaucoom door de huisarts. De opbouw is een systematische benadering met als hoofdstukken:

  • Kliniek van glaucoom:  klinische anatomie en fysiologie, inleiding, gezichtsveld, classificatie, pathofysiologie, risicofactoren, oogboldruk, meting van de oogboldruk, evaluatie van de papil, gezichtsvelduitval, gezichtsveldonderzoek en de meest recente diagnostische technieken zoals FDT, GDX en OCT.
  • Openkamerhoekglaucoom: klachten en symptomen, diagnose, behandeling met: overzicht, behandeling: laser, behandeling: trabeculectomie, behandeling: implant, behandeling: medicamenteus, autonoom zenuwstelsel en het oog, aanmaak en afvoer kamerwater, therapieschema, béta-blokkers, prostaglandine-agonisten, koolzuuranhydraseremmers, sympathicomimetica, parasympathicomimetica, nieuwe ontwikkelingen: de vascularisatie- en apoptosistheorieën, patiëntenvoorlichting en oogdruppelhulpmiddelen.
  • Overig glaucoom: acuut glaucoom: risicogroepen, acuut glaucoom: de gesloten kamerhoek, acuut glaucoom: diagnose, acuut glaucoom: behandeling, secundair glaucoom: overzicht, secundair glaucoom: neovascularisatieglaucoom, secundair glaucoom: steroïdglaucoom en glaucoom als contra-indicatie.
  • Huisartspraktijk: direct toepasbare en exemplarische casuïstiek waarbij de huisarts wordt geconfronteerd met glaucoomsuspecte patiënten waarbij langs de klippen van praktijkscenario’s wordt geloodst. Het betreft een overzicht van wat verwacht wordt van de huisarts met oogheelkundige patiënten (balans zelf doen – doorverwijzen): 
  • Kernpunten leermodules vat de hoofdpunten van de e-leergang glaucoom samen.
  gps_fixed

  Leerdoelen

  • Kennisopbouw, herhaling en inprenting van glaucoom in de huisartspraktijk met de nadruk op de meest voorkomende vormen waarbij de huisarts zelf een een keuze maakt tussen zelf actie ondernemen of doorverwijzen
  • De diagnostiek en behandeling van de belangrijkste vormen van glaucoom.
  • Kennis en praktisch handelen op basis van praktijkvoorbeelden en de gevallen waarbij direct doorverwijzen van belang is.
  • Kennis, inzicht en directe toepassing van de vormen van glaucoom en oculaire hypertensie die zelf behandeld kunnen worden, de beelden waarbij een consult oogarts nuttig is en de beelden die moeten worden ingestruurd naar de oogarts en de spoedverwijzingen.


  business

  Organisatie

  business www.eyecareacademy.nl
  mail_outline phardus@xs4all.nl
  place p.a t haantje 3 7847 ta t haantje

  De doelstelling van Eye Care Academy is het ontwikkelen en uitvoeren van geaccrediteerd onderwijs in de oogheelkunde en oogzorg. Er is een speciaal focus op onderwijs dat de anderhalvelijns oogzorg versterkt.

  keyboard_arrow_up