Deze cursus is verlopen

Health Informatics: eHealth en zelfmanagement

Master Health informatics Het begrip eHealth duikt overal op. Internettechnologie, medische apps en inzet van mobiele devices kunnen ons helpen om de zorg beter, efficiënter en effectiever te organiseren. Met de toenemende zorgvraag van onder andere chronisch zieken moet eHealth een oplossing zijn om patiënten meer de regie in eigen hand te geven. De minister erkent dat ook en heeft ambities geformuleerd om eHealth in Nederland een extra...

1765
15 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 1765
Opmerking :Voor medewerkers van het AMC/VUmc geldt een korting. Informeer bij de coördinator van de opleiding, Marijke Richmond: healthinformatics@amc.nl

Beroepen

Anesthesioloog
06 Oct 2015
05 Oct 2017
15 Punten
ABAN
Arts
06 Oct 2015
05 Oct 2017
15 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
06 Oct 2015
05 Oct 2017
15 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
06 Oct 2015
05 Oct 2017
15 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
06 Oct 2015
05 Oct 2017
15 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Organisatie en financiering 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Master Health informatics


Het begrip eHealth duikt overal op. Internettechnologie, medische apps en inzet van mobiele devices kunnen ons helpen om de zorg beter, efficiënter en effectiever te organiseren. Met de toenemende zorgvraag van onder andere chronisch zieken moet eHealth een oplossing zijn om patiënten meer de regie in eigen hand te geven. De minister erkent dat ook en heeft ambities geformuleerd om eHealth in Nederland een extra boost te geven. Maar wat is eHealth dan precies en hoe kunt u het toepassen in uw praktijk? Wat zijn de mogelijkheden en met met welke wettelijke, ethische, financiële en informatiebeveiligings-aspecten dient u rekening te houden. En hoe zorgt u voor een succesvolle implementatie?


Het programma Health Informatics van de afdeling Klinische Informatiekunde in het AMC biedt antwoord op dit soort vragen tijdens de onderwijs module eHealth en zelfmanagement. Gedurende twaalf weken maakt u kennis met de wereld van eHealth. Vervolgens werkt u, gebruikmakend van theoretische kaders en methoden, een eHealth concept uit bestaande uit o.a. een stakeholderanalyse, procesontwerp en business case.

Ter afsluiting van de module wordt een eigen plan van aanpak opgesteld voor een eHealth toepassing in de eigen praktijk. Het studiemateriaal is o.a. gebaseerd op een reeks praktijkvoorbeelden, beleidsdocumenten en academische theorieën en wetenschappelijke studies. De module eHealth is in deeltijd en geheel via e-learning te volgen.

 

Met de opgedane kennis en vaardigheden bent u in staat om eHealth en zelfmanagement tooling kritisch te kunnen beoordelen, selecteren en succesvol te (helpen) implementeren binnen uw werkgebied.

Leerdoelen

In deze module leert u:

  • De toepassingsmogelijkheden van eHealth en zelfmanagement met de verschillende aspecten ervan (functioneel, technisch, juridisch etc)
  • Een eHealth/zelfmanagement toepassing te beoordelen op geschiktheid ter aanvulling op reguliere zorg (betrouwbaarheid, (wetenschappelijk) bewezen voordelen ervan)
  • Een business model inclusief business case op te stellen voor een eHealth toepassing
  • Een implementatie strategie voor een eHealth op te stellen


AMC, Klinische Informatiekunde

m.richmond@amc.nl
9, Meibergdreef, Amsterdam, 1105AZ