• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Continuïteit huisartsenzorg onder crisisomstandigheden

  Ebola lijkt bezworen, althans op dit moment in onze regio minder actueel, over MERS zijn (nog) geen alarmerende berichten en de 4-daagse is voorbij. Maar een groot ongeluk kan zomaar gebeuren en ook een uitbraak van een infectieziekte is een scenario waar rekening mee wordt gehouden. In zulke situaties kan ook de continuïteit van de huisartsenzorg onder druk komen te staan. Het crisisteam huisartsen zal bij elkaar komen en de coördinatoren van de hagro’s zullen op scherp staan, maar weet u wat ùw rol is?

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 35.00

  € Kosten kunnen vergoed worden via een subsidie van de ROAZ aan de lokale huisartsenposten of LHV-Kringen.

  description

  Omschrijving

  Deze e-learning module is bedoeld voor huisartsen die kennis willen nemen van de voorbereiding en het optreden van de huisartsenzorg tijdens bijzondere omstandigheden. Hiervoor ligt een plan gereed: het HaROP, het 'Huisartsen Rampen OpvangPlan'. In deze module wordt ingegaan op de nut en noodzaak, de opbouw en een beknopte blik gegeven in de inhoud. Deze module bestaat uit vijf onderdelen. U start logischerwijs bij onderdeel 1. Pas nadat u een onderdeel met een 'voldoende' heeft afgesloten kunt u dorgaan met een volgend onderdeel.

  Na bestudering van de e-learning module bent u in staat om de noodzaak van de voorbereiding op crisisomstandigheden te onderkennen en de bijbehorende structuur te benoemen.


  De module bestaat uit tekst en een aantal opdrachten en toetsvragen. Alle onderdelen zijn voorzien van een zelfcheck. Wanneer u alle onderdelen en bijbehorende toetsvragen hebt behaald en afgerond kan de totale module worden afgesloten.

  De duur is ongeveer één tot anderhalf uur, u bepaalt uw eigen tempo.

  list

  Programma

  De afgelopen jaren is gestaag gewerkt aan de voorbereiding op crisisomstandigheden: er is een plan (HaROP), er is een structuur (crisisteam en hagro-coordinatoren), er is een HaROP app in vergevorderd stadium van ontwikkeling en er wordt geoefend. Inmiddels is in bijna alle hagro’s minstens één huisarts die een of twee maal een training heeft gevolgd. 

  De kennis en vaardigheid van zowel crisisteam als coördinatoren wordt op peil gehouden onder het motto: “Wat je zelden doet, doe je zelden goed”. Ook de komende periode vinden er weer activiteiten plaats.

  Maar ook voor andere huisartsen is het goed om op de hoogte te zijn van enkele basale uitgangspunten en regionale afspraken en vooral van: Wat wordt er van mij verwacht? Immers: als de crisis éénmaal daar is, is daar geen tijd meer voor! 

  De e-learning module ‘Huisartsen onder crisisomstandigheden’ is hiervoor ontwikkeld. Deze is bedoeld voor iedere huisarts en richt zich specifiek op de voorbereiding en het optreden van de huisartsenzorg tijdens bijzondere omstandigheden in de regio. In deze module wordt ingegaan op het nut, de noodzaak en de opbouw van het HaROP in het algemeen en ook specifiek voor infectieziekten en ‘flitsrampen’.

  Op praktische wijze wordt de nut en noodzaak van het voorbereid zijn aangetoond en wat het HaROP en de hierin gemaakte afspraken voor de huisarts kan betekenen. 

  In iets meer dan een uur tijd bent u in staat om de noodzaak van de voorbereiding op crisisomstandigheden te onderkennen en de bijbehorende structuur te benoemen. Ook wordt ingegaan wat van u als huisarts wel of juist niet verwacht wordt.

  business

  Organisatie

  business Het Netwerkcentrum Opgeschaalde Zorg
  mail_outline meijer@hetnetwerkcentrum.nl
  place Voorstraat 2 4161 CT Heukelum
  keyboard_arrow_up