Verantwoordelijkheid

Aan welke voorwaarden moet de samenwerking tussen zorgverleners voldoen? Welke risico's dreigen voor de rechten van de patiënt bij samenwerking? Welke status heeft het medisch dossier bij samenwerking? Wie is ervoor verantwoordelijk, wie houdt het bij en wie heeft toegang? De nascholing over de Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling bestaat uit een uitzending van MCtv met een discussie onder leiding van voormalig hoofdredacteur...

Gratis
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :De nascholing wordt gefinancierd door het ministerie van VWS, de KNMG en met sponsoring van het farmaceutisch bedrijf Roche.

Beroepen

Anesthesioloog
1 Punten
ABAN
Arts
1 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
1 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
1 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
1 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Introductie

Het komt in de gezondheidszorg steeds vaker voor dat bij de zorgverlening aan en de behandeling van een cliënt meerdere zorgverleners betrokken zijn. Voor een goede samenwerking zal er een duidelijke taak- en verantwoordelijkheidsverdeling moeten zijn, en is het noodzakelijk dat de betreffende zorgverleners met elkaar communiceren en hun werkzaamheden en informatie onderling afstemmen. Dat zijn be-langrijke randvoorwaarden voor het bieden van verantwoorde zorg.

Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de KNMG, in samenspraak met andere beroeps– en brancheorganisaties in de zorg, en met financiële ondersteuning van het ministerie van VWS een handreiking ontwikkeld, die beoogt de randvoorwaarden te expliciteren en te verduidelijken om zorgverleners handvatten te geven voor een goe-de organisatie van de zorgverlening en cliënten duidelijk te maken wat zij ter zake mo-gen verwachten.

De Handreiking wordt onderschreven door KNMG, V&VN, KNOV, KNGF, KNMP, NIP, NVZ, NFU, GGZ Nederland en NPCF.


De nascholing bestaat uit twee modules. Deel 1 heeft de vorm van een live interactief debat met als hoofddoel zorgverleners bewust te maken van het bestaan van de handreiking en bekend te maken met de inhoud op hoofdlijnen. Presentator Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact gaat hiervoor in debat inhoudelijk deskundigen van binnen en buiten de richtlijncommissie.

Deel 2 gaat meer in detail in op de inhoud van de Handreikign. Centraal hierin staat een verfilmde casus De casus is opgesteld in samenwerking met deskundigen. Aan de casus werken naast acteurs ook professionals uit de gezondheidszorg mee. De e-learning is inzetbaar als voorbereiding op hun werk in de praktijk.


Doelgroep

De nascholingsmodule is bedoeld voor alle (aankomend) artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Patiënten en andere geïnteresseerden zijn welkom de module te volgen.


Inleiding

Aan welke voorwaarden moet de samenwerking tussen zorgverleners voldoen? Welke risico's dreigen voor de rechten van de patiënt bij samenwerking? Welke status heeft het medisch dossier bij samenwerking? Wie is ervoor verantwoordelijk, wie houdt het bij en wie heeft toegang?


De nascholing over de Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling bestaat uit een uitzending van MCtv met een discussie onder leiding van voormalig hoofdredacteur Ben Crul.

Als tweede deel is er de e-learning. De bijbehorende e-learning-module bestaat uit een verfilmde casus met bijbehorende toetsvragen en drie gerelateerde tuchtzaken.

Leerdoelen

De handreiking Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg bevat 13 aandachtspunten. De cursusdeelnemer kent na afloop van de nascholing de inhoud van deze aandachtspunten. De cursusdeelnemer is zich na de nascholing er van bewust dat hij of zij moet nagaan of de organisatie waarin de zorgverlener werkt voldoet aan deze aandachtspunten. Een overzicht van de te toetsen kennis is opgenomen in de bijlage.

MedischContact/KNMG

redactie@medischcontact.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL