Somatoforme klachten en stoornissen

De bekendheid van behandelingsmogelijkheden voor Somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK) is onvoldoende bekend bij zorgverleners. Disseminatie van de nieuwe multidisciplinaire richtlijn SOLK kan hierin veel betekenen. Medisch Contact heeft met medischcontact.tv een multimediaformule ontwikkeld om de disseminatie en implementatie van richtlijnen te ondersteunen. De formule rust op de pijlers ‘bewustwording’, ‘kennisoverdracht’...

Gratis
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :Het gehele project wordt gesponsord door verschillende partijen. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
1 Punten
ABC1
Huisarts
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De bekendheid van behandelingsmogelijkheden voor Somatisch onvoldoende verklaarde klachten (SOLK) is onvoldoende bekend bij zorgverleners. Disseminatie van de nieuwe multidisciplinaire richtlijn SOLK kan hierin veel betekenen.

Medisch Contact heeft met medischcontact.tv een multimediaformule ontwikkeld om de disseminatie en implementatie van richtlijnen te ondersteunen. De formule rust op de pijlers ‘bewustwording’, ‘kennisoverdracht’, en ‘kennistoegang’ en bestaat uit de volgende elementen.

• Via artikelen in verschillende vakbladen worden zorgverleners er van bewust ge-maakt dat er een nieuwe richtlijn is en dat het noodzakelijk is deze nieuwe kennis in de praktijk toe te passen.

• Een live interactief discussieprogramma op internet (webcast) stimuleert het be-wustzijn van de hiaten in de kennis en vult deze op hoofdlijnen in.

• Overdracht van praktische kennis vindt plaats via e-learning met videocasuïstiek

• De benodigde kennis is vrij toegankelijk via dossiers op internet met daarin naast toegang tot de nascholing, de complete richtlijn (inclusief PDA-versie), eventuele protocollen en aanvullende literatuur.

• Het geheel wordt gratis aangeboden via www.medischcontact.tv


Dit project heeft tot doel de kennis van artsen en verpleegkundigen over palliatieve sedatie te verhogen middels een multimediastrategie met webttelevisie, online-nascholing, E-interviews, een online dossier en publicaties in gevestigde vakbladen.

De WebTV uitzending heeft de vorm van een live interactief debat met als hoofddoel zorgverleners bewust te maken van het bestaan van de richtlijn en bekend te maken met de inhoud van de ‘KNMG richtlijn palliatieve sedatie 2009’’ op hoofdlijnen. Presentator Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact gaat hiervoor in debat met richtlijnvoorzitter Prof. Jan Swinkels en vier andere deskundigen.


De E-learning gaat meer in detail in op de inhoud van de richtlijn. Centraal hierin staat een verfilmde casus met een patiënt met SOLK.

Om de richtlijn meer bekendheid te geven, wordt er ook gepubliceerd over het onderwerp in vaktijdschriften (o.a Medisch Contact).

Na het volgen van de nascholing bezitten artsen adequate kennis over SOLK.

 

Leerdoelen

De arts:

1. Kent de definities van SOLK en somatoforme stoornissen. Kent het diagnostisch stappenplan bij SOLK en somatoforme stoornissen voor de eerste en tweede lijnen de rol van de diagnostiek bij bedrijfsarts.

2. Kan een risicoprofiel van de patiënt opstellen.

3. Weet welke zorg nodig is voor patiënten met verschillende risicoprofielen.

4. Weet aan welke voorwaarden de zorgverleners, het zorgcircuit, en de zorgstrategie moeten voldoen opdat er een klinisch effectieve en kosteneffectieve aanpak wordt gerealiseerd.

5. Weet mbt het zorgcircuit wat het effect van communicatie is.

6. Weet mbt het zorgcircuit welke diagnostiek en behandeling in de eerste, tweede en derde lijn geboden wordt.

7. Weet mbt de zorgstrategie wat zorg volgens stepped care is.

8. Weet wat de effectiviteit van universele, selectieve en geïndiceerde preventie is.

9. Weet wat de behandeling van eerste keus is voor de specifieke somatoforme syndromen chronische buikpijn bij vrouwen, dysmenorroe, prikkelbare darmsyndroom, duizeligheid en mondbranden

10. Weet waar andere evidence based richtlijnen over SOLK te vinden zijn.

MedischContact/KNMG

redactie@medischcontact.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL