Deze cursus is verlopen

Huisartsen: 4 casussen 'Zijn de kinderen veilig?'

In 'Casus Sjoerd Janssen' staat praten met een jongere over thuissituatie centraal. Tijdens je spreekuur komt Sjoerd Janssen van 15 met zijn moeder langs. Hij zit op 3 VWO maar gaat nu waarschijnlijk niet over. Zijn moeder vraagt zich af of hij misschien iets onder de leden heeft. Sjoerd ziet inderdaad bleek en maakt een suffe en ongeïnteresseerde indruk. Op zijn moeders vragen reageert hij kribbig. Eigenlijk zou je hem het liefst alleen...

18
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 18
Opmerking :Excl. BTW

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
17 Nov 2016
16 Nov 2018
1 Punten
ABC1
Huisarts
17 Nov 2016
16 Nov 2018
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
17 Nov 2016
16 Nov 2018
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
17 Nov 2016
16 Nov 2018
1 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

In 'Casus Sjoerd Janssen' staat praten met een jongere over thuissituatie centraal.

Tijdens je spreekuur komt Sjoerd Janssen van 15 met zijn moeder langs. Hij zit op 3 VWO maar gaat nu waarschijnlijk niet over. Zijn moeder vraagt zich af of hij misschien iets onder de leden heeft. Sjoerd ziet inderdaad bleek en maakt een suffe en ongeïnteresseerde indruk. Op zijn moeders vragen reageert hij kribbig. Eigenlijk zou je hem het liefst alleen willen spreken en willen vragen wat er met hem aan de hand is.

In 'Casus Sabine Verheul' staat het uitvoeren van de kindcheck centraal, daarnaast ziet u hoe de alert u hierbij helpt.

Sabine Verheul vertelt over slaapproblemen en vermoeidheidsklachten. Ze wil ze graag verlenging van slaapmedicatie. Bij doorvragen blijkt ze depressieve klachten te hebben. De huisarts moet actief bedenken om ook naar thuis te vragen. Hoe doe je dat met de kinderen, ben je voldoende uitgerust als je wakker wordt, heb je steun, wat merken kinderen van jouw spanning, wat heb je nodig.

In 'Casus Anja Martens' leert u meer over vroegsignalering en welke rol de LESA hierbij speelt.

Anja Martens is licht verstandelijk beperkt. Ze vertelt opgetogen dat ze denkt dat ze zwanger is. De test is inderdaad positief; rond 5 maanden zwanger. Ze woont bij haar vader die alcoholist is en vervuilt. Eigenlijk is de situatie niet meer te handhaven. Je hebt een gesprek met beiden gehad maar ze willen niet bij elkaar weg, hoewel beiden nauwelijks voor zichzelf kunnen zorgen, laat staan voor elkaar. Buiten elkaar hebben ze nauwelijks een sociaal netwerk.

In 'Casus Germano Nowak' blikt huisarts Raja terug op een eerdere casus en haar handelen.

Jeroen komt met Germano Nowak van drie jaar, het zoontje van zijn nieuwe vriendin. Germano hoest vooral ’s nachts en is soms benauwd, eigenlijk al sinds hij bij Jeroen in huis is. Germano heeft geen koorts, eet en drinkt goed, maar klinkt wel benauwd. Hij ruikt niet fris, draagt een vies hemdje onder zijn shirt, hij heeft wat korsten in zijn neus en heeft vieze oren. In het dossier staat dat de vorige huisarts een inhalator en flixotide heeft voorgeschreven, Jeroen weet hier niets van.

Toets: ja

LEERDOELEN

u oefent hoe u de kindcheck uitvoert en wanneer u dit doet;

u oefent hoe u risico’s voor een ongeboren kind inschat en hoe u gezamenlijk hulp coördineert;

u reflecteert op het belang van een duidelijk plan van aanpak en monitoring van de veiligheid van uw patiënt;

u oefent hoe u kenbaar maakt met een jongere apart te willen spreken en hoe een gesprek met een jongere start over uw zorgen.

Tijd: 1 uur

Augeo academy B.V.

helpdesk@augeo.nl
67, Hoofdstraat, Driebergen, 3971KD