Deze cursus is verlopen

Aanvullende cursus-Meldcode huiselijk geweld tegen volwassenen

Ook volwassenen kunnen het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. En vaak zijn ook zij niet in staat om het geweld zelf te stoppen. Maar welke signalen wijzen op huiselijk geweld tegen volwassenen? En wat kun je als professional doen om het geweld bespreekbaar te maken? Dit is een vervolg op de basiscursus Werken met een meldcode huiselijk geweld tegen volwassenen. Om deze cursus te kunnen volgen heb je basiskennis nodig over de Wet meldcode...

25
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 25
Opmerking :30,25 incl. BTW

Beroepen

Anesthesioloog
19 Oct 2015
18 Oct 2017
1 Punten
ABAN
Arts
19 Oct 2015
18 Oct 2017
1 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
19 Oct 2015
18 Oct 2017
1 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
19 Oct 2015
18 Oct 2017
1 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
19 Oct 2015
18 Oct 2017
1 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Volwassenen die thuis geweld meemaken worden bedreigd in hun veiligheid en gezondheid. In de meeste gevallen is sprake van een afhankelijkheidsrelatie tussen het slachtoffer en de pleger. Vaak zijn slachtoffers moeilijk in staat om zelf een eind te maken aan het geweld. Artsen hebben vanwege hun zorgplicht de verantwoordelijkheid om dreigende schade voor volwassen patiënten te helpen voorkomen en kunnen derhalve een belangrijke rol spelen in bespreekbaar maken van huiselijk geweld tegen volwassenen. De stappen die u zet bij vermoedens van huiselijk geweld tegen volwassenen zijn dezelfde als de stappen die neemt u bij vermoedens van kindermishandeling. Toch zijn er wat verschillen in de aanpak van geweld tegen kinderen of tegen volwassenen. Daarover gaat deze cursus. In de cursus is de KNMG-meldcode volwassenengeweld leidraad.


U leert welke vormen van huiselijk geweld tegen volwassenen er zijn, hoe dit geweld kan ontstaan en welke stappen u kunt nemen. Bovendien is in de cursus aandacht voor de zogenoemde ‘kindcheck’: de verplichting om bij bepaalde groepen volwassen patiënten na te gaan of zij kinderen opvoeden en als dat het geval is na te gaan of die kinderen veilig zijn.

Vervolgcursus


De cursus 'Huiselijk geweld tegen volwassenen' is een vervolg op de bestaande cursussen over werken met een meldcode kindermishandeling voor huisartsen en andere medici van The Next Page en op de huidige KNMG-cursus Meldcode Kindermishandeling. Dat betekent dat kennis over en vaardigheden bij de aanpak van kindermishandeling bekend worden verondersteld.

Inleiding

Ook volwassenen kunnen het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. En vaak zijn ook zij niet in staat om het geweld zelf te stoppen. Maar welke signalen wijzen op huiselijk geweld tegen volwassenen? En wat kun je als professional doen om het geweld bespreekbaar te maken?

Dit is een vervolg op de basiscursus Werken met een meldcode huiselijk geweld tegen volwassenen. Om deze cursus te kunnen volgen heb je basiskennis nodig over de Wet meldcode, de aard, de omvang, het ontstaan en de gevolgen van huiselijk geweld.

Toets:​ ja


Tijd: 1-2 uur

Augeo academy B.V.

helpdesk@augeo.nl
67, Hoofdstraat, Driebergen, 3971KD