Medicamenteuze behandeling van COPD

Respiratorius

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een aandoening die zich kenmerkt door een niet volledig reversibele en doorgaans progressieve luchtwegobstructie. Deze is het gevolg van een abnormale ontstekingsreactie van de longen op inhalatie van schadelijke gassen en deeltjes. De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken.  Bij de behandeling van COPD is stoppen met roken (en daarna ook gestopt blijven) de belangrijkste stap....

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :De cursusinhoud is gratis. Wil je de eindtoets maken en accreditatiepunten krijgen? Dan bestel je in de cursus je toegang tot de eindtoets. Deze kost € 9,95 incl. BTW.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is een aandoening die zich kenmerkt door een niet volledig reversibele en doorgaans progressieve luchtwegobstructie. Deze is het gevolg van een abnormale ontstekingsreactie van de longen op inhalatie van schadelijke gassen en deeltjes. De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken. 

Bij de behandeling van COPD is stoppen met roken (en daarna ook gestopt blijven) de belangrijkste stap. Daarnaast komen diverse (inhalatie)geneesmiddelen in aanmerking. Deze e-learningcursus gaat in op de verschillende medicamenteuze behandelmogelijkheden voor COPD en bespreekt de voor- en nadelen van de beschikbare geneesmiddelen. Diagnose, symptomen en co-morbiditeit bij COPD worden in deze cursus niet behandeld.

Programma

Deze cursus is een product van het programma MedicijnBalans. Met dit programma wil het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) de discussie over de meerwaarde van deze middelen voeren. MedicijnBalans biedt feitelijke en actuele informatie en een interactief discussieplatform over nieuwe geneesmiddelen voor zorgprofessionals. Het doel van het programma is bij te dragen aan een onderbouwde keuze van nieuwe geneesmiddelen en het stimuleren van doelmatig gebruik van nieuwe geneesmiddelen.

Leerdoelen

Na afronding van deze cursus

Weet u:

  • welke geneesmiddelen voor COPD beschikbaar zijn
  • welke geneesmiddelen de voorkeur hebben en waarom
  • hoe u een COPD-exacerbatie medicamenteus kunt behandelen

Kent u:

  • de kenmerken van de verschillende geneesmiddelen voor COPD
  • de kenmerken van de verschillende inhalatoren
  • de indicaties voor gebruik van inhalatiecorticosteroïden bij COPD
  • de belangrijkste medicamenteuze aspecten van de NHG-standaard COPD (2015)

Kunt u:

  • de behandeling van uw COPD-patiënten optimaliseren
  • inschatten welke inhalator geschikt is voor welke patiënt 


Instituut Verantwoord Medicijngebruik

info@ivm.nl
0888800400
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV