Deze cursus is verlopen

StiP-cursus Palliatieve Thuiszorg in de Praktijk (PaTz)

De NHG-cursus 'PaTz in de Praktijk' bestaat uit twee dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel worden de deelnemers getraind in vroegtijdige identificatie van palliatieve problematiek, daarna wordt stilgestaan bij een adequate besluitvorming in de palliatieve fase. Ook wordt de regionale palliatieve zorg in kaart gebracht. Tijdens het tweede dagdeel krijgen de deelnemers handvatten in het opzetten en begeleiden van groepen. Uitgaande van de...

295
8 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
8 Punten
ABC1
Huisarts
8 Punten
ABC1
Physician Assistant
8 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
8 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 60 %
Omschrijving

Omschrijving

Het verbeterprogramma Palliatieve Zorg van ZonMw ondersteunt zorgaanbieders om met bestaande kennis en inzichten de palliatieve zorg verder te verbeteren. De belangrijkste doelstellingen van het verbeterprogramma:

  • Patiënten sterven op de plek van hun voorkeur.
  • Patiënten en naasten voeren zelf de regie.
  • De zorg is goed op elkaar afgestemd.
  • Patiënten krijgen zorg die is afgestemd op hun specifieke wensen, behoeften en waarden.
  • Er is aandacht voor zorgbehoeften op lichamelijk, psychosociaal en spiritueel gebied.

Een van de best practices op dit vlak is het PaTz-project. Het project heeft tot doel de samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen te bevorderen waardoor de kwaliteit in de palliatieve thuiszorg toeneemt. Dit wordt bereikt door het oprichten van PaTz-groepen in de eigen buurt of dorp. In deze groepen wordt met behulp van regelmatige besprekingen gestreefd naar een goede afstemming van de palliatieve zorg.

Inleiding

De NHG-cursus 'PaTz in de Praktijk' bestaat uit twee dagdelen. Tijdens het eerste dagdeel worden de deelnemers getraind in vroegtijdige identificatie van palliatieve problematiek, daarna wordt stilgestaan bij een adequate besluitvorming in de palliatieve fase. Ook wordt de regionale palliatieve zorg in kaart gebracht. Tijdens het tweede dagdeel krijgen de deelnemers handvatten in het opzetten en begeleiden van groepen. Uitgaande van de omschrijving van de toekomstige eigen regionale PaTz-groep en de te verwachten knelpunten krijgt de deelnemer de gelegenheid zich professioneel te bekwamen in het begeleiden van deze groep. Aan het eind van de dag gaat de deelnemer naar huis met concrete plannen voor de eigen lokale situatie.

SeksHag

sekshag@nhg.org
54, Condensatorweg, Amsterdam, 1014AX