PROSA basiscursus
De PROSA basiscursus Procedureel Comfort bij Kinderen biedt multidisciplinaire zorgteams de kennis, skills, attitudes en technologieën die nodig zijn voor goede procedurele comfortzorg. Tegelijk leren de teams hoe ze deze zorg in hun eigen ziekenhuis of zorginstelling kunnen invoeren en verankeren. Doel is dat procedureel comfort in de zorgorganisatie net zo belangrijk wordt als de medische procedures zelf.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Waarom een cursus procedureel comfort?
Veel kinderen ervaren ernstige stress als ze met een naald worden geprikt. Ook bij andere verrichtingen ervaren kinderen nog veel onnodige angst en pijn. Denk daarbij aan het plaatsen van een maagsonde of urinekatheter, het behandelen van letsel op de spoedeisende hulp (SEH) of wondzorg na een operatie.
Zo’n tachtig procent van de kinderen met een chronische ziekte ontwikkelt angst voor een opname en medische handelingen. Dit is bijna altijd het gevolg van een eerdere traumatische ervaring in de zorg. Angst ondermijnt het vertrouwen, verergert pijn en stress en heeft een negatief effect op de genezing.
Middelen en technieken
Er zijn inmiddels veel middelen en technieken bekend waarmee angst, pijn en stress voorkomen kunnen worden. Maar dan moeten zorgprofessionals deze technieken wel deskundig inzetten, consistent en professioneel, in de juiste situatie en op het juiste moment. Deze deskundigheid ontbreekt nog in veel zorgorganisaties.
Meerdaagse cursus
De PROSA basiscursus Procedureel Comfort bij Kinderen is een meerdaagse cursus (drie dagen) voor multidisciplinaire zorgteams. Hierin leert u als team de basiskennis en basisvaardigheden voor het voorkomen van angst, pijn, stress en trauma bij medische procedures. Ook leert u hoe u procedureel comfort kunt invoeren in de eigen organisatie. Een lerend netwerk ondersteunt u daar blijvend bij.
Voor wie?
Aan de cursus nemen maximaal 50 cursisten deel, afkomstig uit vijf tot acht verschillende zorgorganisaties. U neemt dus deel samen met vier tot acht collega’s uit uw eigen werkomgeving. Bij voorkeur zijn dat verschillende zorgprofessionals (bijvoorbeeld kinderarts, kinderverpleegkundige, medisch pedagogisch zorgverlener, SEH-verpleegkundige enzovoort). Reden is dat procedurele comfortzorg een interdisciplinaire aanpak vereist. Individueel deelnemen is niet mogelijk.