Deze cursus is verlopen

Nieuwe inzichten bij patiënten met lage rug- en bekkenpijn

nascholinglage rugpijnfysiotherapielage bekkenpijn

De laatste jaren heeft het inzicht in pijnmechanismen een vlucht genomen. Diverse cursussen staan stil bij verschillen in neuroplastische en neuropatische pijn, centrale sensitisatie en de daaraan gekoppelde processen in het brein.

295
6 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295
Inclusief : Fris, Koffie/Thee, Warme maaltijd

Beroepen

Fysiotherapeut
6 Punten
KNGF, KRF

Sprekers

Sabrine Klerx

Docent
Sabrine Klerx is fysio/ manueel therapeut en oefentherapeut Cesar en epidemioloog. Sinds 2012 is ze docent aan de Hogeschool Utrecht bij de bachelor en master fysiotherapie, orthopedische manuele therapie.

Prof. Dr. Annelies Pool

Docent
Annelies is afgestudeerd als fysiotherapeut, manueel therapeut en gezondheid psycholoog en werkt momenteel als hoogleraar bij de faculteit gedrag- en bewegingswetenschappen aan de VU, onderdeel van Amsterdam Movement Sciences.

Doelen

Je verkrijgt kennis over het theoretisch concept van sensorisch, motorisch en cognitief functioneren en neuro-plasticiteit van het brein
Je leert dit theoretische concept te incorporeren in je klinisch redeneren door gebruik te maken van een beslisboom
Je traint diagnostische skills , direct toepasbaar in de praktijk, om je klinisch redeneren te onderbouwen
Je traint skills inzetbaar ‘hands-on’ om de interventie te ondersteunen.
Omschrijving

De laatste jaren heeft het inzicht in pijnmechanismen een vlucht genomen. Diverse cursussen staan stil bij verschillen in neuroplastische en neuropatische pijn, centrale sensitisatie en de daaraan gekoppelde processen in het brein. Tevens wordt bij dergelijke cursussen uitgebreid stil gestaan bij stressoren als angst en fobie en de impact hiervan op het in stand houden van de klachten. Zeker de laatste inzichten over de betrokkenheid van het immuun stelsel en ‘low grade inflammation’ bij musculoskeletale klachten koppelen de lokale fysieke klacht aan het psychisch welbevinden.


Toch kan het de therapeut nog steeds aan handvatten ontbreken. Hoe diagnosticeer je een musculoskeletale klacht, hoe weet je dat het brein ‘overuren’ maakt, hoe weet je dat de sensorische input naar het brein niet meer klopt en ook de motorische output hapert? Als blijkt dat de klacht de pijn in het centraal systeem ‘on-going’ laat zijn, wat kun je dan als fysiotherapeut, naast informatie geven en cognitief al dan niet met exposure, gedragsmatig functioneel trainen?


Het blijkt dat een scala aan mogelijkheden op dit moment niet wordt gebruikt om het brein ‘tot rust’ te laten komen. Sensorische input op basis van tast, visus, geluid kan de therapeut meer handvatten geven om musculoskeletale klachten te behandelen.

Fysiolearning

Scholing Randstad West organiseert (na)scholing op het gebied van de fysiotherapie en de daaraan gerelateerde (para)medische zorg voor verschillende doelgroepen.
info@fysiolearning.nl
0031103060159
20, Uiverlaan, Maassluis, 3145XN