Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen (voorheen SOLK)

lichamelijke klachtenSOLKkinderen met solkfysiotherapienascholing

Na de cursus kan de deelnemer kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (voorheen SOLK) onderzoeken en behandelen in een multidisciplinaire setting.

28 mei 2024
09:00 - 17:00
480
16 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 480
Inclusief : verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 430
met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

28 mei 2024
09:00
11 jun. 2024
17:00
Papendallaan 3, 6816VD, Arnhem

Beroepen

Diëtist
16 Punten
ADAP
Ergotherapeut
16 Punten
ADAP
Fysiotherapeut
16 Punten
KRF
Huidtherapeut
16 Punten
ADAP
Logopedist
16 Punten
ADAP
Omschrijving

(Kinder)fysio- en (kinder)oefentherapie kan een grote meerwaarde geven voor kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Dit komt ook uit de in 2019 geschreven richtlijn ‘Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen’ van de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK). Wat deze beroepsgroepen kunnen betekenen voor deze kinderen leert u in deze tweedaagse cursus.


Er is sprake van ALK bij kinderen als aanhoudende lichamelijke klachten beperkingen in het dagelijks functioneren geven en/of er sprake is van lijdensdruk en er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart.

Kinderen met ALK hebben veelvoorkomende klachten binnen de medische praktijk. In de TRAILS-studie (een prospectieve cohortstudie onder Nederlandse adolescenten) werden door 14,6% van de adolescenten functionele somatische symptomen (symptomen zonder medische diagnose) gemeld op de leeftijd van tien jaar. Bij een derde van deze groep (4,1% van de totale groep) persisteerden de symptomen vanaf het tiende tot 17e levensjaar. Ruim 80% van hen waren meisjes. Nederlandse data over het aantal huisartsbezoeken bij hoofdpijn, buikpijn en moeheid bij kinderen lieten zien dat 88/1000 kinderen de huisarts bezochten met een van deze klachten.


Dit betekent dat ruim 4% van de kinderen langdurige klachten hebben als gevolg van ALK. In Nederland zijn dit 136.000 kinderen met langdurige ALK-klachten. De urgentie van behandeling is aanwezig, omdat deze klachten op de kinderleeftijd een grote voorspellende waarde hebben voor blijvende of terugkomende vergelijkbare klachten op volwassen leeftijd.


De betrokkenheid van (kinder)fysio- en (kinder)oefentherapeuten bij deze doelgroep is nog relatief laag. Daarom wordt deze cursus nu aangeboden voor therapeuten die werken met kinderen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK).

Er wordt ingegaan op de volgende vier ALK-clusters:

  • Functionele buikpijn;
  • Chronische hoofdpijn;
  • Chronische pijn in houdings- en bewegingsapparaat;
  • Chronische moeheid en als specifiek omschreven subgroep chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)


De cursisten kunnen aan het einde van de eerste cursusdag zelf aan de slag om een casus voor te bereiden voor de volgende cursusdag.

Deze cursus is met name bedoeld voor geregistreerde kinderfysio- of kinderoefentherapeuten in opleiding hiertoe. In de cursus komen zowel het onderzoek als de behandeling van kinderen met ALK aan de orde.


De volgende onderdelen komen aan bod:

  • Uitleg ALK op basis van de NVK-richtlijn ‘SOLK bij kinderen’;
  • Verklaringsmodellen voor ALK;
  • Pijnvoorlichting/educatie bij kinderen;
  • Kinderfysiotherapeutisch onderzoek bij kinderen;
  • Casuïstiek: kinderen met ALK;
  • Gedragsbeïnvloeding bij kinderen met ALK;
  • Psychotherapeutische behandeling bij kinderen met ALK;
  • Casuïstiekbesprekingen.


Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA