Onzichtbaar partnergeweld: Intieme terreur

Herkennen van signalen en handvatten om te kunnen handelen!
partnergeweldHulpverlening bij partnergeweldfysiek geweldseksueel geweldouderverstotingjeugdzorgjeugdzorgwerkerjeugdartsarts maatschappij en gezondheidjeugdverpleegkundigetherapeuten

“Hij bepaalde wat we aten, wat we deden en met wie we omgingen. Ik was ervan overtuigd dat ik het niet zou overleven als ik weg zou gaan.” Het vroegtijdig herkennen van intieme terreur is van groot belang voor slachtoffers (en hun kinderen). Deze ernstige vorm van partnergeweld leidt tot een leven in angst, kent een hoog risico op psychische en fysieke schade en heeft niet zelden een fatale afloop. Intieme terreur kenmerkt zich door controle en dwang en het isoleren, vernederen en intimideren van de partner, waarbij ook fysiek en seksueel geweld aan de orde kunnen zijn. Ook op eventuele kinderen in het gezin is de impact vaak groot, ze worden geconditioneerd om bepaald gedrag te laten zien. Bovendien is er een stevige link met ouderverstoting en contactverlies.

22 mei 2024
09:30 - 16:30
299
In aanvraag
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 299

Datum en locatie

22 mei 2024
09:30
16:30
Het Rond 2, 3701HS, Zeist

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
Accreditation in aanvraag
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
Accreditation in aanvraag
ABSG

Competenties

Samenwerken 40 %
Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %

Sprekers

Mr. Jolande ter Avest

advocaat en mediator, Avest advocaten

Dr.mr. Katinka D. Lünnemann

senior onderzoeker Verweij-Jonker Instituut

Doelen

Deelnemers herkennen na deelname aan de scholing de signalen van intieme terreur. Veelal gaat het om relatief kleine gedragingen die alleen in samenhang bezien bedreigend worden.

Deelnemers krijgen inzicht in de 8 stadia en rode vlaggen geformuleerd door hoogleraar en criminoloog Jane Mockton Smith
Deelnemers bewust maken dat in zorg)contacten dit aan de hand kan zijn en zoek dan de (regionale) samenwerking op om situaties van intieme terreur te adresseren.
Deelnemers informeren en bewust laten worden van het feit dat het onderwerp een stevige link heeft met ouderverstoting en contactverlies.
Deelnemers leren van een ervaringsdeskundige
Deelnemers krijgen handvatten hoe staande te blijven als professional in deze complexe problematiek

Programma

22-05-2024

Omschrijving

Intieme terreur begint vaak subtiel en heeft een sluipend verloop. Veelal gaat het om op zichzelf kleine gedragingen die alleen in samenhang bedreigend worden. Vaak worden signalen niet goed (h)erkend en opgevolgd. Achteraf geven slachtoffers aan dat er mensen in hun omgeving het gezien moeten hebben, maar waarschijnlijk bang waren om zich ermee te bemoeien. Ook in uw (zorg)contacten komt u ongetwijfeld mensen tegen waar intieme terreur in meer of mindere mate speelt, maar onopgemerkt blijft.


Hoogste tijd voor een dag waar u alles hoort over intieme terreur: wat is het, hoe kan het zich ontwikkelen, wat zijn de signalen en rode vlaggen en hoe kunt u er mee omgaan? Vroegtijdig veilig ingrijpen is immers de eerste stap naar een betere leefsituatie voor alle betrokkenen, slachtoffer, kinderen én pleger. Twee experts bespreken deze ingewikkelde materie en delen hun kennis en expertise. Een unieke scholing over dit actuele en belangrijke thema voor iedereen die signalen van intieme terreur beter wil gaan zien.

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH